Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Γιατί αγαπάμε την Γαλλία!France pour toujours!

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, η Τζέιν Μπίρκιν, ο Ζαν Ρενό, η Φανί Αρντάν και ο άσος του Παναθηναϊκού, Τζιμπρίλ Σισέ είναι στοιχεία του εκρηκτικού μίγματος που "ανάμιξε" τεχνηέντως το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, για το 11ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (15- 24/4 στην Αθήνα και 22 - 28/4 στη Θεσσαλονίκη).


Προκειμένου να παρουσιάσει, δηλαδή, σε πρώτη προβολή στη χώρα, 50 και πλέον γαλλικές ταινίες της τελευταίας χρονιάς, αποτάθηκε κατ΄αρχήν στο "τρομερό παιδί" της γαλλικής μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ -έχει "ντύσει" με κοστούμια του πολλές ταινίες-, καλώντας τον να μοιραστεί με το ελληνικό κοινό την αγάπη του για τον γαλλικό κινηματογράφο.

Ο Γκοτιέ δέχτηκε και έτσι, ως ανάδοχος του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα παραβρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη όχι μόνο στην ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, "Γκένσμπουργκ. Μια ζωή ηρωική", (15/4), μαζί με τον σκηνοθέτη Τζόαν Σφαρ και τη Νανά Μούσχουρη, αλλά και στις 16, 17 και 18 του μηνός, σε ταινίες που τον έχουν σημαδέψει: όπως η μαυρόασπρη του 1944 "Φραμπαλάδες" του Ζακ Μπέκερ, "Κάλλας για πάντα" του Τζεφιρέλι και το ντοκιμαντέρ "Μια μέρα πριν", του Λοϊς Πρίζεν, με τον ίδιο τον σχεδιαστή σε προετοιμασία ντεφιλέ μόδας.

Η Τζέιν Μπίρκιν, στηρίζει και εκείνη τον γαλλόφωνο κινηματογράφο. Θα βρεθεί στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Ερικ Ρομέρ και επίσης, η ίδια θα συναντηθεί με τους Ελληνες θαυμαστές της, στο "Φνακ" στο Μοναστηράκι, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου, 17 του μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου